Sibel Kazar Buz - Pendik Psikolog - Kurtköy Psikolog
☘️ Sınavlara Yönelik Bir Performans Geliştirme Programı (PERGEL) ile sınav anlarında yaşanılan kaygı ile çalışılmaktadır. ☘️ PERGEL programı EMDR, Sanat Terapisi ve Bilişsel Davranışçı Terapi vb. tekniklerin entegrasyonu ile Dr. Olcay Güner tarafından geliştirilmiştir. ☘️ “Uzun süredir hazırlanıyorum, iyi olduğuma inanıyorum. Ancak birkaç saatle sınırlı, tekrarı olmayan bir değerlendirme beni çok kaygılandırıyor. Ya o gün…
Devamı
☘️ Filial Terapi, çocuk ve aile ile ilgili sorunları ele alan, oyun terapisini ve aile terapisini bütünleştiren, etkisi araştırmalarla ortaya konan terapötik bir müdahaledir. ☘️ Psiko-eğitimsel model, aile üyelerinin birbirleriyle olan ilişkilerini güçlendirmeyi ve başa çıkma becerilerini zenginleştirmelerini sağlar. ☘️ Anne-baba ve çocuk ilişkisinde açıklığı ve güveni arttırmayı hedeflediğinden hem önleyici hem de sorun varsa…
Devamı
📍Zorbalık, şiddet içeren, acı verici, tekrarlayıcı ve kasıtlı yapılan davranışlardır. Bir veya birden çok kişi tarafından alay edilen, aşağılanan, sosyal ayrımcılığa maruz kalan, dışlanan, sözlü, fiziksel veya psikolojik saldırıya uğrayan çocuklar zorbalıkla karşı karşıya demektir.📍Bir davranışın zorbalık olduğu ilgili davranışın amacının çocuğa zarar vermek olması, davranışın yoğun bir şekilde bir süredir tekrar ediyor olması, çocuğunuza…
Devamı
🌿Öncelikle çocuğunuzun stres düzeyinin yükseldiğini fark etmeniz önemli… Çocuğun duygusal yoğunluğuna ve zihinsel yeteneklerine davranışlarından daha fazla dikkat edilmesi önerilir. Çocuğun duygusal yoğunluğu yüksek olduğunda mantıklı düşünemeyeceğinin yani zihinselleştirme yapamayacağının farkında olmak ve bu noktada çocuğunuzu desteklemek ve anlamaya çalışmak önemli… 🌸🌿 Neye ihtiyacı olduğunu anlamak önemli…📍Fiziksel İhtiyaçları karşılandı mı?📍Duygusal ihtiyaçları (Sarılmak, oyun vd.) karşılandı…
Devamı
📍Uykuya dalmakta ve uyumakta zorluk çekebilir.📍 Sabahları huysuz davranabilir.📍 Kolayca üzülür, küçük şeylerde bile sakinleşmekte güçlük çekebilir.📍Değişken bir ruh hali vardır. Bir mutlu bir mutsuz…📍Dikkatini vermekte ve hatta sesimizi duymakta zorlanır.📍 Çok sinirlenir, aşırı derecede üzgün, korkulu ve endişeli görünebilir.📍Etkinlikler arası geçişlerde zorlanabilir.📍 Bir şeylere dürtüsel {isteklerini ertelemekte güçlük çekme} olarak dokunabilir, onları atıp fırlatabilir.🌿…
Devamı
🌿 Öz düzenleme öz denetim kavramı karıştırılabilir. İkisi birbiri ile ilişkilidir ancak farklı kavramlardır. Öz denetim güçlü dürtüler ortaya çıktığında onları engellemekken öz düzenleme ise bu güçlü dürtülerin yoğunluğunun ve sıklığının stresin yönetilmesi ile azaltılmasıdır.🌿 Çok uyarılmış bir çocuğun beynine bakıldığında güçlü duyguların ve dürtülerin kaynağı olan limbik sistem aktifken mantıklı düşünmeyi sağlayan, sosyal davranışlarımızı…
Devamı
🌿 Ebeveyn görüşmelerimde kardeşler arasındaki ilişkilere dair sorular yönlendirdiğimde çoğunlukla ebeveynler çocuklarının kardeşleriyle olan pozitif anlarını hatırlamakta güçlük çektiğini dile getirirler. Kardeş ilişkilerine dair yapılan bir araştırmaya göre 2-4 yaş arası kardeşler bir saatte ortalama altı kere kavga ettikleri belirlenmiş (Forster, 2014).🌿 Kardeş ilişkilerinde altın kural çocuklarımıza “Eşit” değil “Adil” davranmayı hedeflemektir.🌿Zorluk öncesinde koruyucu önlemler…
Devamı
Pembe Fili Düşünme! denildiğinde zihnimizde hemen Pembe Fil görseli canlanıyor değil mi? 😊 Çocuklarımıza da bir şeyleri yapma dediğimizde o istenilen şeyi yap diye algılıyorlar. Bu nedenle iletişim dilimizi değiştirmede yarar var. 😊 🌿 Çocuklarımıza sıklıkla ne yapmaları gerektiğini söylüyoruz. Peki ya onlara ne yapmamaları gerektiğini değil de ne yapmaları gerektiğini söylesek neler olur? Haydi…
Devamı
Çocuklarımıza ne yapmaları gerektiği, nasıl davranmaları gerektiğine yönelik öğüt niteliğinde fazlaca konuştuğumuzda söylediklerimizin işe yaramadığını gözlemleriz. Örneğin, “Şöyle yaparsan iyi olur. Çiçek olursan ne güzel çocuk derler…😊 Ebeveynlerden sıklıkla duyarım:” Bir kulağından giriyor, diğerinden çıkıyor derler.”Öğütün panzehiri ” Soru Sormaktır. ” Öğüt vermek yerine çocuğunuzu yanıt aramaya sevk eden sorular sorabilirsiniz. Soru sorduğumuzda aramaya sevk…
Devamı
🌿 Çocukların sakinleşme becerilerini geliştirmelerine yönelik yöntemlerden bir tanesi de onlar için sakinleşme köşesi oluşturmaktır.🌿 Yoğun duygular ile başa çıkmakta zorlandığında sakinleşme köşesini çocuklarımıza bir seçenek olarak sunabiliriz ve onu rahatlatacak aktiviteleri çocuğumuzla iletişim halinde olarak belirleyebiliriz.🌿 Evlerimizde ya da okulda çocuklarımıza iyi gelebilecek farklı stratejiler ve yollar içeren bir sakinleşme köşesi oluşturarak çocuklarımızın sakinleşme…
Devamı
Son Yorumlar