Abartılı Övgünün Çocuklar Üzerindeki Etkisi
Çocuğumuz bizlere yaptığı bir çalışmayı sunduğunda (resim, şiir yazma vb.) tüm iyi niyetimizle, daha iyisini yapması konusunda teşvik etmek amacıyla gerçekte öyle düşünmediğimiz halde “Muhteşem Olmuş!”, “İnanılmaz, Gördüğüm En Güzel Resim”, “Mükemmel” şeklinde geri bildirimlerde bulunabiliyoruz. Aslında sorun övgüde değil abartılı övgüde…
Öncelikle abartılı övgünün çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini yapılan araştırmalar ile destekliyor olacağım. Özellikle çocuğunun özgüven eksikliği yaşadığını düşünen ebeveynlerin sıklıkla abartılı övgülerde bulunduğu gözlemlenmiştir. “Muhteşem bir resim! ” diye yorum yapıldığında özgüveni az olan çocukların sonrasında zor bir işi üstlenme ihtimalinin az olduğu görülmüştür.
Ebeveynin abartılı tepkileri çocuk tarafından inandırıcı karşılanmazsa ebeveynine karşı güvensizlik duygusu hissedebilir. Peki, çocuklarımızı överken nelere dikkat etmeliyiz?
Övgünüzle çocuğunuza ulaşılması güç hedefler (Sen yaparsın!) belirleyip gelecekte de ulaşmaya dair kaygıya kapılmalarına neden olmamamız önemli…
Övgüde hangi özellikler öne çıkmalı? Çocukları yeteneklerinden dolayı övmek yerine gösterdiği çabadan dolayı övmek önemli… Örneğin, “Çok uğraşıyorsun. Uzun süre çalışmana yoğunlaşmana hayran kaldım. ” Var olanı, olduğu kadarını ifade etmek, sonucu değil süreci övmek motivasyon üzerinde olumlu etkiler oluşturduğu gözlemlenmiştir. Yapılan bir çalışmada zeki olduğu için övülen çocukların sonraki çalışmalarda temkinli adım attığı, bildiği kolay soruları seçtiği başarısızlık karşısında aşırı kaygılandığı gözlemlenmiştir.
Özetle, çocuklarımızın performansları karşısında büyük, abartılı tepkiler vermek yerine gösterdikleri çabayı, işe yaklaşımlarını övmek sonuç ne olursa olsun yanlarında olacağınızı hissettirmek karşılaşacağı güçlükler karşısında psikolojik dayanıklılığının artmasında olumlu etkiler sağlayacaktır. Yararlanmanız dileğiyle…