Çocuklara Koronavirüs Hakkında ”Neyi, Ne Kadar ve Nasıl” Anlatmalıyız?

Sibel Kazar Buz - Pendik Psikolog - Kurtköy Psikolog

Çocuklara Koronavirüs Hakkında ”Neyi, Ne Kadar ve Nasıl” Anlatmalıyız?

Çocuklar ile Korona Virüsü hakkında konuşmak üzere bazı ipuçları paylaşmak istiyorum. 
✨ Öncelikle Korona Virüs hakkında ne bildiğini, neler duyduğunu anlamaya çalışmanız önemli… Çocuğunuzun yaşına uygun sorular sorarak gündemden neler öğrendiğini belirleyebilirsiniz. (Örneğin, yetişkinler bu aralar bir hastalıktan bahsediyor, neler duydun gibi)
✨ Kendi kaygınızı anlamaya çalışın. Kaygının bulaşıcı olduğu unutulmamalı. Bu noktada çocuğunuzu güvende hissettirmeli ve konuşurken sakin bir ses tonu ile konuşmalısınız.
✨ Çocuğunuzun yaşına ve gelişimine uygun durumlar hakkında bilgi verebilirsiniz. Eğer küçük çocuğunuzla virüs hakkında konuşuyorsanız şöyle diyebilirsiniz. “Birçok farklı virüs var, mesela karnın ağrıdığında ya da bazen üşüttüğünde ortaya çıkan virüsler gibi Koronavirüs de başka tür bir virüs şeklinde açıklayabilirsiniz. Yaşına ve ne kadar bilgi sahibi olduğuna bağlı kalarak şöyle de denilebilir. “Bu hastalık gripten/nezleden farklı çünkü çok yeni… Ama insanlar yayılmasını önlemek için çok uğraşıyorlar ve hasta insanları tedavi ediyorlar. Tüm dünyadaki bilim insanları herkesi güvende ve sağlıklı tutmanın yollarını arıyorlar şeklinde açıklama yapılabilir.
✨ Duygular hakkında konuşmak önemli… Korku, kaygı gibi duygularını ifade etmesine imkan verilmeli. Dinleyin ve ne hissettiğini anlamaya çalışın. Örneğin çocuğunuzun Koronavirüs hakkındaki söylemi üzerine “Bu kulağa çok korkutucu geliyor ve bunu yüzünden de okuyabiliyorum.” şeklinde yansıtma yapabilirsiniz. Çocuğunuza hepinizin güvende olduğunu ve virüsten korunmak için yapılması gerekenleri bildiğinizi anlatın.
✨ Yaşanılan kaygı ile baş edebilmesi için kontrol edebileceği alanlar (el yıkama, sosyal izolasyon..) yaratın.
✨ Çocuğunuzu olabildiğince haberlerden ve medyadan uzak tutun.
✨ Çocuğunuzun günlük yaşam rutinlerini korumanız önemli… Uyku saati, yemek saati, oyun saati gibi.
✨Çocuğunuzun kaygısını azaltmak için düşünce ve deneyimlerini yazabilecekleri ya da çizebilecekleri bir karantina günlüğü tutmalarını önerebilirsiniz. Yararlanmanız dileğiyle…

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir