Anne Ne Olur Beni Bırakma

Sibel Kazar Buz - Pendik Psikolog - Kurtköy Psikolog

Anne Ne Olur Beni Bırakma

✨Ayrılık kaygısı ve baş etme yöntemleri üzerine ipuçları…

✨Bebekler 7-8 aylık olmalarından itibaren anne ve babalarına yakın olmak isterler ve özellikle annelerini takip ederler, onlarla ilişki kurabilmek adına kollarını uzatırlar, gülümserler ve emekleyerek yanlarına giderler.

✨Anneleri/bakım vereni bulundukları odadan ayrıldıklarında kaygılanır geri döndüklerinde ise mutlu olurlar.

✨Ebeveyn-çocuk arasında kurulan bu duygusal ilişki çocukluk ve daha ilerisi için de belirleyici olan bağlanma sürecidir.

✨ Ayrılık kaygısı, genellikle bir-üç yaşları arasında gözlenen bebeğin özellikle annesinden ayrıldığında yaşadığı yoğun kaygı olarak tanımlanır.

✨Bağlanılan kişiden ayrı kalmaktan kaçınmak yaşamın ilk yıllarında normal bir durum olup dört- beş yaşından itibaren bu kaygının yavaş yavaş kaybolması beklenir.
✨Bu kaygı yaşa ve gelişim düzeyine uygun olmayacak şekilde bir aydan uzun sürüyorsa uzman desteği almanın önemi yadsınamaz.

✨ Evden ayrılırken çocuğunuza gözükmeden kaçarak evden çıkmak kaygı düzeyini arttırır. Bu noktada mutlaka vedalaşmak, ayrılık anlarımızı haberdar etmek, önceden haber vermek, öpmek, sarılmak ve ayrılığa ilişkin özel sözcükler, özel oyun vakitleri belirlemek bu sürecin sağlıklı geçirilmesine katkı sağlayacaktır.

✨ Saklambaç, yakalamaca, cee gibi ayrılıp kavuşmaya dair oyunlar oynanması, ev içinde ebeveynin gideceği yerler konusunda bilgilendirmesi, haber vererek gidip gelme ebeveyn-çocuk ilişkisinin güvenli kurulmasını sağlamakla birlikte ayrılık kaygısı ile baş etme sürecini destekler.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir